Skip to main content

Woordgreep

Stoer, dat is het nieuwe woord. Stoere wethouders en stoere burgemeesters. Burgemeesters in oorlogstijd. Die durven optreden, die een daad durven stellen, die het lef hebben om een asielzoekerscentrum in hun gemeente te openen.

Stoer is het equivalent van ‘robuust’. Robuust hoorden we nog niet zo lang geleden veel rondzingen. Robuust beleid, robuust optreden. Stoer is het nieuwe robuust.

In het televisiejournaal zagen we deze week een wethouder, een jonge knaap in een oud pak, met haren die door modelleerpasta rechtovereind stonden. De haren rezen hem te berge. Jurgen van Houdt heet ie en hij is wethouder in Enschede namens de ChristenUnie. ‘Ik zie veel kracht in Enschede’, zegt hij op de site van de gemeente. Er zit ook veel kracht in Van Houdt.

Aap uit de mouw

Er werden in de nieuwsreportage burgers uit Enschede aan het woord gelaten. Sommigen keerden zich fel tegen de komst van een asielzoekerscentrum in hun stad. “Weet je wel dat er een school pal naast staat en dat er een kinderopvang in de buurt is?” Wat bedoelde die Enschedeër hier toch mee? Al snel kwam de aap uit de mouw. Een medeburger viel hem bij: “Ze lopen hier over straat en hoe moet dat dan met onze kinderen? Als er één aan onze kinderen komt, krijg je hier de vlam in de pan!”

Vluchtelingen die huis en haard hebben verlaten. Op de vlucht voor nietsontziend geweld. Zo werd het onder woorden gebracht door een andere Enschedeër. “Nog maar twee jaar terug hadden die mensen in eigen land gewoon een baan en ze deden dingen die wij hier doen, alledaagse dingen.” Nu zij naar Enschede dreigen te komen, zijn het voor een deel van de Enschedese bevolking potentiële pedofielen.

Rechte rug

Gelukkig is er een stoere wethouder in Enschede. Hij hield in de nieuwsreportage zijn rug recht. Dat asielzoekerscentrum komt er, dat is een uitgemaakte zaak, zei hij rustig. Maar de wethouder wil er met iedereen over van gedachten wisselen. Zijn deur staat open. ‘Aarzel niet en kom binnen’, zegt hij op de gemeentesite. Het debat is de hartpomp van de democratie.

Wethouder Van Houdt voert een robuust beleid, En inderdaad, hij heeft ballen, hij is stoer.

Publicatiedatum: 9 september 2015

Jelle

Schrijver Jelle

Als journalist publiceerde ik over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral over film, literatuur en onderwijs. Ik redigeerde boeken, tijdschriften, brochures en artikelen. Van diverse filmbladen en universiteitsbladen was ik hoofd- of eindredacteur. Bij een dagblad was ik chef kunst. Als freelancer werkte ik voor verschillende journalistenbureaus. Als ghostwriter kroop ik in de huid van anderen en schreef ik zowel persoonlijke als zakelijke stukken.

Bekijk de essays van Jelle

Uw reactie