Hoeveel boekhandels kennen hun publiek eigenlijk? Een retorische vraag waarvan het antwoord evident is. Daarom is volgens Sandor Brouwer van Novamedia een ‘maniakale’ interesse voor de klant een must. “Waar wordt die blij van?”
Sandor Brouwer was een van de sprekers op het jaarlijkse congres van Inct, ‘inct.formatie’, dat op 22 april in Diemen plaatsvond. Bij Novamedia is Brouwer verantwoordelijk voor de boekenafdeling: de boekenverkopers ECI en Scheltema en de uitgeverijen Nieuw Amsterdam, Bas Lubberhuizen en Wereldbibliotheek, die in het recente verleden zijn aangekocht.
Saillant detail is dat Brouwer een voormalige bankier is, die de bankensector de rug heeft toegekeerd. “Geld is niet het doel van zaken doen, het is het resultaat van een missie.” Voor Novamedia is die missie, net als voor veel andere bedrijven tegenwoordig, een bijdrage leveren aan een ‘betere wereld’.
Hart voor de zaak
Novamedia is als commercieel bedrijf bekend vanwege een goededoelenloterij: de Nationale Postcode Loterij. Veel Nederlanders wagen regelmatig een gokje en dat heeft Novamedia geen windeieren gelegd. Het bedrijf is daardoor in staat om meer dan 500 miljoen per jaar aan goede doelen te besteden, met name aan NGO’s. De uitgeverijen die Novamedia heeft aangekocht vallen, als je goed naar Sandor Brouwer luistert, ook onder goede doelen.
Brouwer: “Uitgevers zitten in een krimpende markt, maar ze laten zich nog steeds leiden door passie en emotie. Ze gelóven in boeken, want lezende mensen zijn goed geïnformeerd. Als uitgever moet je commercieel denken, maar ook hart voor de zaak hebben.”
In het schuttersputje
Aan het zakelijk instinct schort het echter nogal eens bij uitgevers. Brouwer: “Wat weten ze van de klant? Vaak bar weinig, zo blijkt. Ze houden zich vooral met boeken bezig vanuit de gedachte dat het ‘cultureel erfgoed’ in stand gehouden moet worden.” Verder verbaast de voormalige bankier zich er over hoe gebrekkig de onderlinge samenwerking tussen uitgevers is. Ze zitten allemaal in hun schuttersputje. Terwijl ze samen sterker staan; ze zouden allerlei belangrijke ‘data’ met elkaar kunnen delen: informatie over de boeken lezende klant.
Bij Novamedia wordt de klant dicht op de huid gevolgd. Brouwer: “Wij testen heel veel. Zo kijken we elke dag naar sms’jes en mails die ons door klanten de dag ervoor zijn toegestuurd. Bestudering hiervan is een manier om te achterhalen wat hen bezighoudt.” Opmerkelijk daarbij is dat Brouwer beweert dat zijn bedrijf niet opereert vanuit een bepaalde strategie. Een strategie is per definitie een langetermijnaanpak en dat werkt niet bij klanten die in hun consumentengedrag onvoorspelbaar zijn.
Nevenactiviteiten
Brouwer wil ‘gepersonaliseerd’ communiceren met zijn lezende klanten. Anders gezegd, in een direct contact wil hij van ze horen wat hun wensen zijn. Brouwer weet inmiddels wat zijn lezers in ieder geval verlangen: “Ze willen kiezen uit een breed assortiment, van advies worden voorzien over titels, en ze zijn uit op leeservaringen die hun leven verrijken.”
Ook ‘nevenactiviteiten’ gerelateerd aan boeken stelt de klant volgens Sandor Brouwer op prijs. Op donderdag 21 mei verhuist boekhandel Scheltema in Amsterdam, door Novamedia gered uit de failliete boedel van Polare, van het Koningsplein naar het Rokin en wordt die dag feestelijk heropend. Wat kunnen we verwachten, behalve dat de boeken ons als verse, heerlijk riekende broodjes in een splinternieuw onderkomen opwachten? Brouwer: “Lezende klanten kopen boeken, maar ze zijn ook geïnteresseerd in seminars met thema’s over boeken, interviews met schrijvers, en kookworkshops voor kinderen in de hoek van de kookboeken.”
Goede verhalen
Sandor Brouwer is dan wel een realist in het verkopen van boeken, maar hij is ook een optimist. “Het fysieke boek blijft absoluut bestaan. Mensen blijven houden van goede verhalen.” Hij eindigt zijn spreekbeurt met een oneliner die door een copywriter geschreven lijkt te zijn: “Reading is dreaming with open eyes.”
En nu maar hopen dat door de ‘gepersonaliseerde’ communicatie van de begeesterde uitgever de lezende klant de schellen van de ogen vallen en dat deze overgaat tot de aanschaf van mooie fictie en non-fictie.
Inct.formatie, congres over trends in publishing, 22 april 2015, in theater de Omval in Diemen.
Opening boekhandel Scheltema aan het Rokin in Amsterdam, schuin tegenover Madame Tussauds, op donderdag 21 mei. Voor nadere informatie: www.scheltema.nl
Publicatiedatum: 24 april 2015