Skip to main content

Voor de krant van afgelopen maandag mochten zes lijsttrekkers hoofdredacteur spelen bij De Telegraaf. Een ludieke actie! ‘Krant’ betekent in dit verband het vullen van drie pagina’s, waaronder de belangrijke voorpagina. De probeersels stonden bij elkaar in een katern van het ochtendblad.

Hoe brachten de lijsttrekkers het ervan af? Vandaag werd bekend gemaakt dat Geert Wilders door Telegraaf-lezers is uitgekozen tot beste gasthoofdredacteur. De PVV-krant kreeg meer dan de helft van de 20 duizend uitgebrachte stemmen. Maar is Wilders met recht de winnaar?

Emotioneel geladen

Ik veronderstel dat het aantal PVV-lezers van de rechtse krant van wakker Nederland naar verhouding groter is dan die van bijvoorbeeld de Volkskrant. Wilders was zodoende in het voordeel. Maar laten we eens kijken naar de krantjes van de lijsttrekkers, en allereerst naar de koppen die ze maakten voor de ‘opening’.

Koppen van De Telegraaf zijn karakteristiek: kort en krachtig, emotioneel geladen, beeldend. Mark Rutte koos voor ‘IJzersterk uit crisis’, Lodewijk Asscher voor ‘Miljarden naar kinderopvang’, Geert Wilders voor ‘Nederland spreekt’, Emile Roemer voor ‘Roer om met Roemer’, Sybrand Buma voor ‘Buma breekt door’ en Alexander Pechtold voor ‘Premier voor iedereen’.

Slappe was

Leg ik mijn politieke vooringenomenheid even terzijde en probeer ik objectief te oordelen, dan kies ik voor de kop van Rutte. Deze kop belooft veel goeds voor de toekomst. Tegelijkertijd wordt in het bestek van slechts drie woorden beweerd dat het kabinet Rutte-II het goed heeft gedaan. Rutte houdt zich in de kop ogenschijnlijk buiten zicht, maar we kunnen natuurlijk wel raden op wiens conto het behaalde resultaat staat.

De kop van Asscher kiest specifiek voor de kinderopvang, maar waarom kinderopvang? De PvdA wil nu toch ook aan andere sectoren gaan uitdelen? Roemer en Buma begrijpen dat een kop van De Telegraaf lekker moet rollen, vandaar de alliteratie. Maar ze hadden zichzelf beter op de vlakte kunnen houden. Dus niet het accent op de ‘Macher’ leggen, maar een betere toekomst beloven. De kop van Wilders ten slotte, ‘Nederland spreekt’, is slappe was. Die twee woorden roepen geen emotie op, ze slaan dood. Waarom niet ‘Nederland pikt het niet langer’?

Drieletterwoord

Er staan in de krantjes tal van artikelen en rubrieken. Welke is de leukste? Misschien is dat wel de puzzel waarin Groen Links wordt afgezeken (‘Een leuke puzzel voor het hele gezin!’). Zesentwintig vragen vallen te beantwoorden, zoals ‘De toespraken van Jesse Klaver laten zich het beste samenvatten met dit drieletterwoord.’ Hierin zit het vileine en het ironisch-boosaardige waarop De Telegraaf het patent heeft voor tegenstanders.

Verder vind ik dat hoofdredacteur Wilders zich er voor het vullen van zijn krantje met een jantje-van-leiden van heeft afgemaakt: de kolommen worden voornamelijk gevuld met ingezonden brieven vol moslims bashen. Te goedkoop, te makkelijk.

Thuiswedstrijd

Winnaar is voor mij Mark Rutte. Hij, man van het rechtse geluid, speelde natuurlijk een thuiswedstrijd bij De Telegraaf. De variëteit aan artikelen – privé, horoscoop, kadertekstjes, column – zijn helemaal De Telegraaf.

Dat geldt ook voor de tone-of-voice. Het vileine is er ook: ‘Lachend trekken de linkse leiders, Lodewijk A., Emile R. en Jesse K. een lange neus naar de automobilist’, zo luidt een fotobijschrift boven het artikel ‘Links maakt autorijden onbetaalbaar’. De linkse leiders hebben op de foto balkjes voor de ogen. Humor. Goed zo.

Jelle

Schrijver Jelle

Als journalist publiceerde ik over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral over film, literatuur en onderwijs. Ik redigeerde boeken, tijdschriften, brochures en artikelen. Van diverse filmbladen en universiteitsbladen was ik hoofd- of eindredacteur. Bij een dagblad was ik chef kunst. Als freelancer werkte ik voor verschillende journalistenbureaus. Als ghostwriter kroop ik in de huid van anderen en schreef ik zowel persoonlijke als zakelijke stukken.

Bekijk de essays van Jelle

Uw reactie