Skip to main content

Arie Boomsma.jpg

Een dikke week geleden bezocht ik de bijeenkomst Bladen in de Balie. Sindsdien blijft er iets knagen.

Leanne Hermans, manager digitale media bij Mood Magazines, de uitgeverij van Linda., gaf tijdens Bladen in de Balie een presentatie. Zij legde uit hoe het merk ‘Linda.’ continu bezig is met vernieuwen en innoveren. En dat lukt uitstekend, want Linda. werd in 2013 tot tijdschrift van het jaar verkozen.

Linda. is inmiddels veel meer dan alleen maar een tijdschrift. Vorig jaar kwam bijvoorbeeld Linda. Nieuws van de grond, met veertig tot zestig geplaatste berichten per dag. Dat leidde tot 2,7 miljoen unieke bezoekers. Het is een succesverhaal waarvan andere tijdschriften, pardon magazines, slechts kunnen dromen.

Heimelijke dromen

Blader je door de Linda. dan zie je prachtige fotografie. De verhalen zijn op maat gesneden voor de doelgroep (Jullie willen Arie Boomsma? Jullie krijgen Arie Boomsma!). Het (media)gedrag van de lezers van Linda. wordt dan ook nauwlettend gemonitord. Waar houdt de doelgroep van lezeressen zich mee bezig? Wat gaat er in ze om? Wat zijn hun verlangens? Hun heimelijke dromen?

En daar zit ’m de kneep. Wat is dat voor een magazine dat volledig op de doelgroep is afgestemd? Dat de doelgroep zo dicht op de huid zit? Is de poging dat je probeert te voldoen aan de verwachtingen van lezers niet de dood in de pot?

Verbazen

Misschien moet die fixatie op de doelgroep wat worden bijgesteld. Je verrast lezers door, geheel tegendraads, soms een onderwerp te kiezen dat praktisch niemand voorzag. Dat verrast, met instemming of verontwaardiging als gevolg.

Neem de krant. Daarin staan tal van artikelen die weliswaar onderworpen zijn aan de redactionele formule, de indeling in rubrieken, maar die daarbinnen qua invalshoek een frisse blik op de wereld kunnen werpen. Die verbazen. Die uitdagen tot het formuleren van een mening of een oordeel.

Maar goed, de krant – althans de printversie ervan – is bezig met zijn Werdegang. Daarvoor in de plaats komen nieuwsaanbieders met koopbare artikelen. In dat opzicht lijkt Linda. aan de kant van de winnaars te staan. Linda. als multimediaal platform.

Voorspelbare verhalen

Maar toch, is het niet ontzettend saai dat mensen ‘content’ krijgen voorgeschoteld die naadloos aansluit op hun persoonlijke voorkeur? Krijgen ze op een gegeven moment niet schoon genoeg van al die voorspelbare verhalen, waar ze zelf de hand in hebben gehad?

Voorlopig heeft Linda. het gelijk aan haar kant. De cijfers liegen er niet om. Toch blijft er iets knagen. Uiteindelijk willen mensen voorbij hun eigen beperkte horizon kijken, zou je denken. Zou je hopen.

www.gpt.nuv.nl/activiteiten/mercurs-2014-vh-tijdschriftengala.9749.lynkx     

Publicatiedatum: 24 september 2014

Jelle

Schrijver Jelle

Als journalist publiceerde ik over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral over film, literatuur en onderwijs. Ik redigeerde boeken, tijdschriften, brochures en artikelen. Van diverse filmbladen en universiteitsbladen was ik hoofd- of eindredacteur. Bij een dagblad was ik chef kunst. Als freelancer werkte ik voor verschillende journalistenbureaus. Als ghostwriter kroop ik in de huid van anderen en schreef ik zowel persoonlijke als zakelijke stukken.

Bekijk de essays van Jelle

Uw reactie