Skip to main content

Internet of things

Hoe trek je de aandacht van een potentieel publiek voor jouw blad? Door in te spelen op wat mensen emotioneert. Maar dan beland je wel in het spanningsveld tussen journalistiek en marketing. Hoe behoud je het evenwicht daartussen?

Vorige week maandag, 13 april, was er een interessante meeting in De Amsterdamse Balie: ‘Digitale trends vertaald naar jouw praktijk’. Het ging hier om een bijeenkomst uit de serie ‘Bladen in de Balie’, een initiatief van de Groep Publiekstijdschriften ‘met als doel collega’s en vakgenoten elkaar te laten te ontmoeten, praktijkervaringen uit te wisselen en bijgepraat te worden over de meest actuele redactionele en technische ontwikkelingen op tijdschriftengebied’.

Het is een sympathiek serie waarmee iedereen die werkzaam is in de bladenbranche zijn voordeel doet. Telkens worden belangrijke thema’s behandeld. Ditmaal ging het om een ‘digi-update’. Iedereen weet wel dat je als redacteur van een tijdschrift of krant niet om de digitale ontwikkelingen heen kunt. En die ontwikkelingen gaan razendsnel. ’Digitale trends’ vormen een rijdende trein, waarop je maar het beste zo snel mogelijk kunt springen. Vervolgens gaat het erom verkregen inzichten te ‘operationaliseren’.

Social traffic

Op de bijeenkomst in De Balie strooide Fred van Gelder, managing director van Head Office NL, het customer mediahuis van Sanoma met allerlei kreten. Big data, customer journey, storytelling, live streaming video, augmented reality, virtual reality. Maar hij ging er niet diep op in. Het leek wel of hij voor de sneltrein die internet heet op een aantal verkeersborden wees, met ieder een eigen betekenis. “Alles wat elektronisch is, is straks verbonden met internet”, profeteerde Fred van Gelder. Van Apple Watch tot de elektrische tandenborstel. “Wees aanwezig op elke ‘touch post’,” waarschuwde hij. Hij sprak over ‘the internet of things’, omdat als elk voorwerp elektronisch verbonden is met internet dit informatie verschaft over het gebruik van die dingen. Maar wat had dit praatje van Fred van Gelder met bladen maken van doen?

Meer to-the-point was Gonnie Spijkstra, social media manager van Telegraaf Media Groep. Alleen al de titel van haar voordracht wekte belangstelling: Fuckjefacebookpagina.

Vanmorgen werd bekend dat de Telegraaf onder vuur ligt; directie en redactie staan tegenover elkaar. Er moet worden bezuinigd en een aantal katernen wordt ‘verzelfstandigd’. De wantrouwende lezer denkt dan gelijk dat dit het begin van het einde is van die katernen. Maar goed, Gonnie Spijkstra had tijdens Bladen in de Balie nog een opbeurend verhaal. Haar taak is het om bij de Telegraaf ‘de social traffic te vergroten’. Dat gebeurt niet via Google, maar via Facebook en Twitter. Die hebben al drie keer zoveel traffic als een jaar eerder. Van die social traffic verloopt voor de Telegraaf 24% via Twitter en 71% via Facebook. De resterende 5% komt op het conto van e-mailverkeer en whatsapp.

Bushokje

Dit betekent, aldus Gonnie Spijkstra, niet dat je met je Facebook-pagina moet gaan trekken en sleuren. Nee, beschouw je Facebook-pagina vooral als een abri of een bushokje. Het gaat erom dat jouw bezoekers van jouw Facebookpagina informatie met elkaar delen. En wat delen ze dan? “Verhalen die emotioneel zijn, met een ‘positieve twist’.” Gonnie Spijkstra gaf het voorbeeld van de doodzieke Isa (3) die een kwaadaardige hersentumor heeft en niet meer beter wordt. Isa, zo gaat het verhaal, maakte haar moeder duidelijk dat ze nog maar één ding wilde: kaarten ontvangen. Deze vraag postte haar moeder op Facebook, wat leidde tot maar liefst 52.000 ontvangen kaarten.

Ook via de site van De Telegraaf ontstond er een druk sociaal verkeer; nog niet eerder waren er zoveel posts naar aanleiding van een bericht in de krant: 4,9 miljoen!

Gonnie Spijkstra raadde de redactie aan meer berichten met een emotionele lading te maken. Het weerwoord van de redactie van de krant: niet alles wat mensen bezighoudt en waarover ze praten, is nieuws. Op zo’n moment gaan redactionele opvatting en commercieel oogmerk duidelijk niet hand in hand. De redactie van De Telegraaf, toch niet vies van nieuwsgaring voorzien van emotionele lading, trekt een duidelijke grens: emotie mag alleen als emotie nieuws is.

Verleiden

Fuck Facebook, een emotioneel geladen statement, maar Gonnie Spijkstra bedoelt dan toch vooral dat je niet moet ‘pushen’ met je eigen Facebook-pagina. Laat de bezoekers het werk áchter je site doen. Dat laat trouwens onverlet dat je wél een ‘sterke Facebook-pagina’ moet hebben: met de look & feel die het smoel van jouw krant of tijdschrift uitdrukt.

Al die actieve Facebook-bezoekers laten ondertussen hun sporen na. Jan-Willem Sanders van Branie Marketing ging in op digital analytics voor uitgevers. “Hoe kapitaliseer je jouw online gebruikers? Hoe ga je je bezoekers leren kennen?” Door ze te verleiden data (persoonlijke gegevens) achter te laten. Dat kan door ze gratis informatie te beloven. Die data bestaan bijvoorbeeld uit hun e-mailadressen. Jan-Willem Sanders: “Bouw een e-maildatabase op.” Ouderwetse e-mailmarketing, blijkbaar is dat anno 2015 nog helemaal ‘hot’.

Bladen in de Balie, 13 april 2015. Thema: ‘Digi-update. Digitale trends vertaald naar jouw praktijk.’

Volgende bijeenkomst: 1 juni. Voor informatie: www.bladenindebalie.nl/

Jelle

Schrijver Jelle

Als journalist publiceerde ik over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral over film, literatuur en onderwijs. Ik redigeerde boeken, tijdschriften, brochures en artikelen. Van diverse filmbladen en universiteitsbladen was ik hoofd- of eindredacteur. Bij een dagblad was ik chef kunst. Als freelancer werkte ik voor verschillende journalistenbureaus. Als ghostwriter kroop ik in de huid van anderen en schreef ik zowel persoonlijke als zakelijke stukken.

Bekijk de essays van Jelle

Uw reactie